Здравното министерство следващата седмица трябва да излезе с решение дали може да се издава "зелен сертификат" при наличието на антитела.

"По-важният въпрос е дали и кога ние ще придобием достатъчно информация, за да може да определим кое е онова ниво на имунитет, което да ни осигури пълна защита от Ковид-19. Към момента в останалите страни от ЕС само въз основа на антитела не се издава такъв сертификат. А причината е липса точно на такава информация и че нямаме правово ниво. У нас има доста хора, които имат антитела, не е нужно хората да се чувстват разграничени и ощетени", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Първата доза сама по себе си не е достатъчна. Трябва поне две седмици да минат след нея. За Делта варианта, за да бъдем максимално защитени - трябва да е приключила пълната схема. Така че "зелен сертификат" след първата доза е рано, но това вече поправено в препоръките. Вирусът има съвкупност от белтъци и антигени, при инфекция с него се изграждат антитела срещу тях, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само т.нар. "неутрализиращи антитела", обясни проф. Александрова.
 
Специалистът припомни, че антителата намаляват с времето.
 
"Ние буквално се състезаваме с вируса. Виждаме, че има страни, в които беше постигнато доста по-сериозно ваксинационно покритие, докато ние все още сме под 25%. И истината е, че съставът на ваксините го има на много места - като се започне от фирмите, които са производители, минава се през здравните институции. В една РНК ваксина има РНК молекула, която е основната част. Тя е изключително уязвима, тя може да бъде разрушена за секунди. Няма чипове, никой няма да започне да свети. Наночастиците са с нас от най-дълбока древност. Те са част и от козметичните кремове, и навсякъде около нас", настоя вирусологът от БАН.
 
"Все по-често ще си говорим за наночастици. Ваксините не водят до безплодие и това беше доказано на абсолютно всички възможни нива. Минахме и през лабораторни животни, които показват, че имунизацията не влияе върху репродуктивната система и върху развитието на малките. И стигаме до жени, които са забременели в хода на клиничните проучвания, както и десетки хиляди бременни, които са ваксинирани. Имунизирането на бременните жени се оказва изключително важно, както и на кърмещите. Това е начинът не само майката да се предпази от тежко протичане на Ковид-19, но да се предпази и малкото", коментира тя.
 
"Делта плюс вариантът е една група варианти. За първи път за него се заговори през пролетта в Индия. Той е доминиращият вариант и придобива нови мутации. Този, който нашумя през последните дни, е (AY.4.2). Той направи впечатление с това, че започна да набира скорост във Великобритания. Но според експертите наличните ваксини би трябвало да осигуряват защита", посочи още вирусологът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 1 година

Важни са Т-клетките, които са паметта на имунната система и обикновено се запаметяват в костния мозък! По тяхна рецепта се произвеждат антителата, т.е. естествено е антителата да намаляват след като няма опасност т.е. вирус! Важното е имунната система да може да отреагира, а това са Т-клетките, а те трудно се установяват - костен мозък, но не е невъзможно! Сума сумаром, антителата намаляват, но това няма значение! От къде е дипломата на тази плашеща професорка? Една логична връзка не може да нап

56

Анонимен

преди 1 година

Преболедувалите да са с доживотен сертификат предлагам.

55

питанката

преди 1 година

А ваксините помагат за създаване на антитела или кисело мляко. Тия защо не им съберат дипломите и да ги пращат за рециклиране?