Здравното министерство следващата седмица трябва да излезе с решение дали може да се издава "зелен сертификат" при наличието на антитела.

"По-важният въпрос е дали и кога ние ще придобием достатъчно информация, за да може да определим кое е онова ниво на имунитет, което да ни осигури пълна защита от Ковид-19. Към момента в останалите страни от ЕС само въз основа на антитела не се издава такъв сертификат. А причината е липса точно на такава информация и че нямаме правово ниво. У нас има доста хора, които имат антитела, не е нужно хората да се чувстват разграничени и ощетени", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Първата доза сама по себе си не е достатъчна. Трябва поне две седмици да минат след нея. За Делта варианта, за да бъдем максимално защитени - трябва да е приключила пълната схема. Така че "зелен сертификат" след първата доза е рано, но това вече поправено в препоръките. Вирусът има съвкупност от белтъци и антигени, при инфекция с него се изграждат антитела срещу тях, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само т.нар. "неутрализиращи антитела", обясни проф. Александрова.
 
Специалистът припомни, че антителата намаляват с времето.
 
"Ние буквално се състезаваме с вируса. Виждаме, че има страни, в които беше постигнато доста по-сериозно ваксинационно покритие, докато ние все още сме под 25%. И истината е, че съставът на ваксините го има на много места - като се започне от фирмите, които са производители, минава се през здравните институции. В една РНК ваксина има РНК молекула, която е основната част. Тя е изключително уязвима, тя може да бъде разрушена за секунди. Няма чипове, никой няма да започне да свети. Наночастиците са с нас от най-дълбока древност. Те са част и от козметичните кремове, и навсякъде около нас", настоя вирусологът от БАН.
 
"Все по-често ще си говорим за наночастици. Ваксините не водят до безплодие и това беше доказано на абсолютно всички възможни нива. Минахме и през лабораторни животни, които показват, че имунизацията не влияе върху репродуктивната система и върху развитието на малките. И стигаме до жени, които са забременели в хода на клиничните проучвания, както и десетки хиляди бременни, които са ваксинирани. Имунизирането на бременните жени се оказва изключително важно, както и на кърмещите. Това е начинът не само майката да се предпази от тежко протичане на Ковид-19, но да се предпази и малкото", коментира тя.
 
"Делта плюс вариантът е една група варианти. За първи път за него се заговори през пролетта в Индия. Той е доминиращият вариант и придобива нови мутации. Този, който нашумя през последните дни, е (AY.4.2). Той направи впечатление с това, че започна да набира скорост във Великобритания. Но според експертите наличните ваксини би трябвало да осигуряват защита", посочи още вирусологът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase