Снимка: БГНЕС

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде валиден 15 дни след поставяне на първата доза от двудозовите ваксини, както и след поставяне на еднодозовата ваксина. Това изискване влиза в сила от утре според новата заповед на здравното министерство, с която бяха въведени нови ограничителни мерки от утре. Решението е взето от експерти, съобщи пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов.

"На базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, се прецени, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията", уточни той.

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, призна д-р Златанов.

"В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция, и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно", заяви заместник-здравният министър.

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 6 месеца

https://youtu.be/GNthKabzwJAДоктор Серхат Фандик пресконференция!Графен оксид в ваксините!

43

Анонимен

преди 6 месеца

доктор Серхат Фандик! Пфайзер:Ванадий желязо,мед алуминий графен оксид и трипанозома крузи ***!

42

върбанБрястовСалкъмо

преди 6 месеца

До МУК. Не обиждайте салкъмите моля.Дърветата когато са живи дават кислород и сянка, когато са мъртви дават топлина и къщи се строят.Те са по-добри слънчеви панели и по-добри акумулатори.Дават устойчив модел на живот.Не са като въглищата и нефта, като свършат и живота спира.Точно салкъмите са идеални колове за домати щото по не гният.Политик който допуска износ на дървесина е за затвора.