Снимка: БГНЕС

Здравните власти и ръководствата на все повече болници в странат трябва да взимат непопулярни мерки, на много места вече няма свободни легла за лечение на заразени с коронавирус. Единият от примерите е в Благоевград, където и двете отделения по неврология - в държавната и частната болници, се превърнаха в Covid отделения, а пациентите с неврологични заболявания се пренасочваха към Сандански.

Директорът на видинската болница - д-р Ивета Найденова също е уведомила здравното министерство, че във Видин местата за болни с коронавирус са запълнени. 40% от леглата в болницата са за болни Covid-19, т. е. 90 легла. Лекарите, които се грижат за тях, са само петима и няма как да бъдат пренасочени специалисти от други отделения.

Могат да открият още 27 легла, но при условие, че във Видин бъдат командировани лекари от други болници. В същото време от болницата подчертаха, че до сега не са връщани пациенти. Места, които се освобождават от изписаните пациенти обаче бързо се заемат от други, съощава БНР.

Добрата новина е, че от днес едното отделение в Благоевград се връща към нормален прием, лошата е,че Covid леглата в цялата област са на изчерпване, а медиците отдавна прегряха. Тревожна прогноза дават и от лабораторията на държавната болница, където над 80 процента от изследваните са  болни.

Недоволството от трансформацията на неврологичните отделения в Благоевград в Covid се засили в края на миналата седмица и това беше един от поводите кметът на областния център Илко Стоянов да отправи директни критики до Регионалната здравна инспекция. Въпреки тежката ситуация директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов разпореди от днес едната неврология да заработи като такава.

Ситуацията с разпространението на коронавируса обаче става все по-трудно овладяема, а тежко болните – все повече. Само за последните два почивни дни положителните случаи са близо 400.

Още не сме достигнали пика на най-тежката досега вълна на разпространение на Covid-19, смята и завеждащият на клиничната лаборатория в областната болница в Благоевград д-р Цветанка Иванова-Даскалова. Повечето хора, които се изследват тук, вече са болни. Не всички проби са положителни за коронавирус. Задава се и грипна вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase