Снимка: БГНЕС

Австралия отвори отново своите граници днес - близо 600 дни след като бяха затворени заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това събитие е предизвикало емоционални сцени на летището на Сидни - най-многолюдния австралийски град.

На 20 март 2020 г. огромната държава континент въведе едно от най-суровите затваряния на граници в света, за да се защити от пандемията.

Още по темата

Десетки хиляди австралийци, които живеят в чужбина, не можеха да влизат в родната си страна в продължение на 19 месеца.

Полетите бяха рядкост, а пътниците, които имаха позволение да влизат в Австралия, трябваше да се подложат на скъпоструваща 14-дневна карантина в хотел, припомня АФП.

Двата най-големи града в страната - Сидни и Мелбърн, решиха да се откажат от тези мерки и напълно ваксинирани австралийци вече могат да пътуват без карантина.

Австралийската авиокомпания "Куонтас" бе приземила голяма част от самолетите си.

Днес нейният главен изпълнителен директор Алън Джойс приветства възобновяването на международните полети. Чудесно е да видиш как австралийците могат да се видят отново с близките си след толкова дълъг период на раздяла, каза той.

Това е голям ден за Австралия, заяви премиерът Скот Морисън, който публикува във Facebook съобщение, потвърждаващо, че страната вече е "готова за излитане".

На летището в Сидни днес на разсъмване първите слезли от самолет пътници дадоха израз на радостта си и това породи трогателни сцени с прегръдки.

Беше великолепно да пристигна, каза за медиите Тим Търнър, който не е виждал сина си от година.

Джули Чу, която се връща от Обединеното кралство, призна, че е сдържала сълзите си при кацането.

За някои като Лусинда Ботлеро това повторно отваряне се случва твърде късно. Не съм виждала семейството си от четири години, от година и половина се опитваме да влезем в страната, каза тя.

Над милион чужденци все още са блокирани в Австралия и не могат да видят близките си у дома, тъй като облекчаването на мерките се отнася главно за австралийски граждани. Някои австралийски щати, където нивата на ваксиниране остават ниски, са частично затворени. Там задължителната двуседмична карантина се запазва.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase