Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След въвеждането на зеления сертификат „от днес за утре“ сривът в потреблението сред ресторантьори и хотелиери е 80%. Няма прецедент за последните 30 години. Всеки ден в софийските квартали затварят по 2-3 заведения, съобщи пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата

„Знаем, че пътят към нормалността минава през зеления сертификат. Не протестираме срещу него, а срещу начина, по който беше въведен. Нашият сектор според международни изследвания и организации е най-засегнат от Covid пандемията“, посочи той.

Според Димитров много хора ще се принудят на напуснат туристическия бранш, въпреки квалификацията си. И после трудно ще се намерят такива кадри.

„Хотели, които плащаха по 1500-2000 лева за ток, вече трябва да дават 5000. Заплати, осигуровки и данъци остават. Очаквахме при такива мерки и срив в бизнеса, да има реални икономически мерки и компенсации. Искахме диалог, но реални действия няма“, допълни той.

Протестите са лишени от политически подтекст. И ще продължат с отстояване и защита на икономическите интереси в бранша, подчерта зам.-председателят БХРА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase