Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

РНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от "Пфайзер" и "Модерна".

Още по темата

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите "АстраЗенека" и "Янсен", както и руската "Sputnik V", която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Novavax" и "Sanofi-GSK", които понастоящем се оценяват от EMA.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase