Снимка: архив, БГНЕС

Швеция ще започне официално да предлага подсилващи дози ваксина срещу COVID-19 на хора на възраст от 65 години нагоре, както и на редица служители, работещи в социалната сфера. Освен това страната планира през следващите месеци постепенно да разшири прилагането на трета доза сред всички шведи. Това съобщи шведското правителство, цитирано от Ройтерс.

Прилагането на подсилващи дози на иРНК ваксина постепенно ще се разшири през зимата и пролетта сред всички граждани на скандинавската страна, които са на 16 и повече години, каза здравната министърка Лена Халенгрен по време на пресконференция.

Още по темата

"Благодарение на факта, че толкова много хора бяха ваксинирани, сега може да живеем живота си по малко по-обичаен начин", каза Халенгрен. "Сега предлагаме подсилващи дози ваксина на още 1,5 милиона души".

Подсилващи дози ще бъдат предложени и на здравния персонал, както и на всички, които работят в сферата на здравните услуги и на социалните грижи.

Четири седмици след като в Швеция бяха отменени всички ограничения и препоръки, инфекциите там остават на сравнително ниски нива. Въпреки това смъртните случаи започнаха бавно да се покачват спрямо лятото. Тази седмица броят на починалите от коронавирус през целия период на пандемията нарасна до повече от 15 000 души.

"Според някои изследвания ние наблюдаваме намаляване на ефекта на антителата. Видяхме това и през лятото, когато имаше огнища в старческите домове", каза ръководителят на Шведската агенция по общественото здраве Йохан Карлсон.

"Третата доза довежда до значително нарастване на количеството антитела", допълни той.

По-рано одобрени за подсилваща доза шест месеца след втората бяха хората, които живеят в старчески домове, както и тези над 80 години. Около 85 процента от всички шведи на възраст над 16 години са с поставена една ваксинна доза, а около 80 на сто с две.

През последните седмици ваксинация бе предложена и на деца във възрастовата група между 12 и 15 години, въпреки че досега сравнително малко от тях са ваксинирани.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 месец

Е с първите две дози нищо не стана, ама сега пак от същото. Подсилващо му викали.

35

Анонимен

преди 1 месец

Аз предлагам на ваксите направо по един абокат да им сложат и да им вливат бустери ежедневно.

34

Анонимен

преди 1 месец

Скандинавците лапват всички нови, модерни, но спорни неща. При тях никога не са спорни. Приемат всичко, играят ролята на опитни мишки. При свинския грип също са се ваксинирали и не им е пукало. Умни хора, ахам...То от студ и скука такива неща се явяват като нещо вдигащо адреналина хаха