Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов "Всички заедно!“.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с притеснителни данни, според които се наблюдава над 80% спад на оборотите в заведенията в първите два дни, след като „зеленият сертификат“ стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения.

„Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с 0 резервации.

В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден“, казват в позицията си организаторите, цитирана от ББГНЕС.

Според техните твърдения заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, е силно дискриминационна и е довела до тотално обезлюдяване на заведенията.

„Липсват каквито и да било икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите – 0 (НУЛА)“, алармират още организаторите.

Протестът се организира от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.

Коментари Напиши коментар

67

KKKKK

преди 9 месеца

Там сме. По колко ще плащат?

66

Анонимен

преди 9 месеца

Картелите на бизнеса протестират. Картелите са забранени. Тези картели да се забранят по закона срещу картелите, да се вкарат в затвора главатарите на картелите на бизнеса.

65

115

преди 9 месеца

Сертификата ви прави свободни, а държавата РОБИ.