Снимка: архив, БГНЕС

От днес в шест региона на Русия започват неработни дни, обявени като мярка за борба с разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин подписа миналата седмица указ, с който определи платени неработни дни в страната от 30 октомври до 7 ноември.

Той също така даде възможност на регионалните власти да въвеждат допълнителни неработни дни в зависимост от ситуацията.

От днес до 7 ноември са обявени неработни дни в Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област.

Властите в регионите, където се въвеждат неработни дни, казват, че жителите няма да останат без стоки и услуги от първа необходимост.

Още по темата

В този период ще продължат да работят здравните заведения и аптеките, предприятията от сферите на комуналните услуги, енергетиката, отбранителната промишленост и организациите с непрекъснат режим на действие. Няма да спира работата на обществения транспорт, а кафенетата и ресторантите могат да предлагат храна за вкъщи.

В редица региони на Русия неработните дни ще продължат повече от седмица. В Москва и Московска област са определени неработни дни от 28 октомври до 7 ноември, в Санкт Петербург - от 30 октомври до 7 ноември, в Саратовска област - от 27 октомври до 7 ноември.

Регионалните власти не изключват възможността неработните дни да бъдат продължени и след 7 ноември, ако ситуацията с разпространението на вируса не се подобри.

В някои региони е решено учениците да излязат във ваканция.

От днес работодателите в Москва трябва да прехвърлят на дистанционен режим поне 30 процента от своите служители. Мярката е в сила до 25 февруари догодина. Това изискване не се отнася за ваксинираните и преболедувалите вируса, а също за медицинския персонал и работещите в стратегически отрасли.

Също от днес до 25 февруари неваксинираните и непреболедувалите жители на Москва на възраст над 60 години и хронично болните трябва да спазват домашен режим, при който не са ограничени разходките и физическите упражнения на открито.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 месец

Пак ще вдигне газта за да си избие парите. Да му запушим тръбата не ми трябва неговата миризлива газ.

21

Анонимен

преди 1 месец

"7 ноември ще празнуваме 104 години от Великата Октомврийска социалистическа революция ВОСР, абсурдно е да е работен ден! Пролетарии (наемни работници и служители) от всички страни - обединявайте се!"------------------------------------------------- Забравяш, че в наши дни 04-ти Ноември е националният празник на Русия - Дянят на Народното Единство. Празничната дата ни припомня паметната "Смута" и въстанието на народните герои Козма Минин и княз Пожарский.

20

Анонимен

преди 1 месец

Браво на автора. Изключително рядко срещана коректност в превода, точно отразяващ фактите.