Снимка: БГНЕС

Какво се случва с учениците в гимназиите по приложни изкуства по време на пандемия?

“Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение", каза Лилия Балева, директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”.

В гимназията се изучават специалности, които не се изучават на друго място.

Има значение дали училището е общообразователно, или професионално. В общообразователното детето така или иначе може вкъщи да отвори учебниците и да почете. В професионалните гимназии в часовете по специалностите няма как да го научиш от компютъра –  да държи длетото, да дълбае дървото, да кове в метала или да отлива. Как да го научим как се работи със стъкло, ако то не види и не хване, обясни Балева пред БНР.

По думите й нейните колеги в момента правят невероятни усилия – "какво ли не измислят, за да могат да показват на учениците. За тях е трудно, когато са в ателието и аз съм до тях, какво остава само с гледане".

Може би трябва министърът да се обърне към специалисти в сферата на професионалните училища.

За професионалните гимназии от тази година вече е задължителна втората матура, която е именно професионална. Втората задължителна матура по професията се състои от две част – едната е теоретична, но практическата част е изпълнение на т.нар. дипломна работа – проект, приет от художествен съвет.

"Обръщам се към министъра на образованието с молба да се консултира и с нашето министерство, в което имаме късмет да имаме художник министър, който ще разбере точно за какво става въпрос. И да се потърси някакъв начин – дали с удължаване на една-две седмици, изтегляне на матурата по назад.

Аз преподавам “Текстил“, учениците ми бяха стигнали до изпълнение с материал. Сега ще прекъснем това, защото те не са в ателието. Ще трябва да ги карам известно време да проектират следващата задача. Те са девети клас, а не са опитали как се изпълнява тази техника всички, така че да могат и да знаят какво да проектират за следващата задача. Но ще продължим да се борим с обяснения, така че да са готови и когато се върнат в училище, да започнем само с изпълнение", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase