Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо. Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

Още по темата

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас. Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест. Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост", каза министърът.

Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада.

"Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине. Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат", посочи той.

 

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 1 месец

"През последната седмица имаме до 500 деца на ден,които се разболяват от Covid-19.Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи.От две седмици вървим към критична ситуация"_______ денков, през последните седмици друго пеехте по медиите сутрин, обед и вечер: че ситуацията е под контрол, няма голям ръст на заболелите в училищата и не се налагат строги мерки. Как за 2 дни обърнахте така рязко палачинката?! Кога говорите истината, кога 100-процентово лъжете? И КАК да ви вярваме? Няма как.

73

Анонимен

преди 1 месец

"Свободата идва с ваксинирането"...... мдаа, в наглата си арогангност да управляват пЛандемията, те дори не се свенят да ни налагат перифразата на фашисткия лозунг от концлагерите "Трудът дава свобода".

72

Анонимен

преди 1 месец

"Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада." ======= Само дето в Европа го въвеждаха в продължение на 4-5 месеца, а вие - за 2 дни, правейки ни на маймуни, като 4-5 месеца си седяхте на ушите. И сега ПРОДЪЛЖАВАТЕ с подобни мало умни обяснения и оправдания да ни правите на маймуни.