Снимка: Pixabay

Експертите от Световната здравна организация откриха и наблюдават новата разновидност на "Делта" варианта на COVID-19.

Учените обясниха, че подвидът AY4.2 има две допълнителни мутации.

Неотдавна експерти съобщиха за ръст на разновидността във Великобритания. Русия също регистрира първите си случаи на зараза с разновидността, пише БГНЕС.

Институтът "Роберт Кох" информира, че разновидността AY4.2 е засечена около 280 пъти в страната от месец юли досега.

Още по темата
Изследователите не смятат, че разновидността ще е чувствително по-заразна от оригиналния вариант Делта, който бе засечен първо в Индия в края на 2020 г.и вече е доминиращ в целия свят.

Преди два дни ръководителят на групата за изследване на ваксините на университета в Оксфорд Андрю Полард каза пред Би Би Си, че подвидът на варианта Делта на новия коронавирус вероятно няма да промени ситуацията с COVID-19.

Междувременно директорът по извънредните ситуации на СЗО Майк Райън каза на пресконференция в Женева, че нарасналото социално общуване на закрито с настъпването на зимата в Европа след премахване на ограниченията в много страни води до ръст на инфекциите с COVID-19 в много страни в Европа.

"Повече от ограниченията вече не действат в много страни. И виждаме съвпадението с настъпването на зимата, когато хората се прибират вътре, на закрито. Въпросът е дали ще преживеем същото като миналата година и здравните системи отново ще бъдат поставени под натиск", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase