Снимка: архив, БГНЕС

Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

Още по темата

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта.

Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца, след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.
 

Коментари Напиши коментар

343

Милен

преди 1 месец

Тогава искам да питам госпожата, щом серологичен тест за антитела не е доказателство и достатъчен да потвърди преболедуване и изграждане на антитела..... не е ли редно за имунизирани и с позитивен ПСР или антигенен тест да има мониторинг дали същите изобщо са изградили имунитет, защото знаем че ПСР и антигенен тест не са 100% точни! Говори се за милиони оздравели и преболедували, и сега тест който най точно показва сблъсък с ковид, изведнъж не е ВАЛИДЕН!

342

Анонимен

преди 1 месец

Аман от дърти руски възпитаници, които цял живот единствената им работа е била да се подписват за заплата! Подлизурковци! В БГ само академици, професори, генералидебееелосерковци!

341

Анонимен

преди 1 месец

Болестта повтаря изключително рядко.