Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Коментари Напиши коментар

386

Анинимен

преди 1 месец

Общо пациенти в интензивни отделения За 14 дневен период : 465 души от тях ВАКСИНИРАНИ: 20 и НЕВАКСИНИРАНИ: 445 или казано за всеки 22-*** неваксинирани по 1 ваксиниран. Спрете да лъжете как ваксинираните сa наравно с неваксинираните. От 120 починали днес неваксинираните са 112 души, и то без да предполагаме тези с фалшив сертификат а те не са малко.

385

Anonimen

преди 1 месец

За частниците няма гратисен период, но за държавна администрация, учители и други хрантутници няма? Какво да кажем за полиция и армия, тях няма ли да ги задължат, с какво са по-различни?Всички взимат заплати от нашите данъци, но пак тежестта е поставена върху частниците, държавните чиновници имат само права и никакви задължения!

384

Ваксиниран с Астра

преди 1 месец

Хората които са против ваксините вярват в урочасване, магии, зодии и хомеопатия. На майка Земя й трябват по- интелигентни хора, за останалите да си постигат естествен имунитет, който оцелее де....