Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи "зеленият сертификат". Това обяви от студиото на "България сутрин" зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той обясни, че в рамките на 10 дни ще се следи внимателно пандемията и дали мерките дават резултат.

"Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун", категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е нямало гратисен период за въвеждането на сертификата, защото е било нужно да се вземат бързи мерки и да се избегне пълното затваряне.

Още по темата

По думите му "зеленият сертификат" се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците в София минават изцяло NA онлайн обучение.

"Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно", посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во средно училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Коментари Напиши коментар

397

Коприва

преди 2 месеца

И всички да са ваксинирани, пак ще има локдаун, за да не се разбере кой от какво се пренася в отвъдното. Няма да се инжектирам!

396

Анонимен

преди 2 месеца

Айде.Няма да ни надупите,не заплашвайте!Една държава да има,с която пенделсавеза да си счупи зъбките и директивките,наЩа ще е!Стига страхливци,разхождащи линейки,пълнещи отделения за 38 градуса температура и всяващи паника, са нареждали дневния ред на нормално мнозинство от 80 процента!А ваксаджиите,малко да се замислЪт...Боц,още боц...Щам до щам ,разнообразие от нови посявки и заразки.***,с кво пресмятат разтворените файзерови мозъци...

395

Искрен

преди 2 месеца

Естествено, че няма да проработи. Зеленият сертификат не спира разпространението на вируса. Нидерландия при 80% ваксинирани и зелен сертификат от 2 седмици насам имат по 4000 + новозаразени на ден. Здравната им система е на ръба. Сингапур при 85% ваксинирани - същото. Тия искат с 20% боцнати и още 1-2% страхливици боцнати по принуда през последните 2-3 дни да овладеят коронката. Смешки