Болниците в цялата страна вече са пълни с пациенти с Кавид-19, като ситуацията се влошава с всеки изминал ден. От днес вече действат и новите мерки, сред които основната е въвеждането на  "зеления сертификат".

В болница "Лозенец" капацитетът на интензивните легла за пациенти с Ковид-19 е на 100% зает.

"Натискът върху лечебните заведения е заради ниския процент на ваксинирани. Ако този процент беше висок, тези мерки щяха да ни се сторят леки и разбираеми и щяха да имат много по-добър ефект. Сега те са алтернатива на пълното затваряне. Ако се спазват и има стриктен контрол, мерките ще дадат резултат", заяви директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че близо 70% от персонала на лечебното заведение е ваксиниран, което по думите му обаче е малко. И призна, че очаква да получи молби за напускане заради изискването за "зелен сертификат".

"Напрежение в "Лозенец" има. Затова разреших  тестването на персонала да бъде в самата болница, без показност и да не се подлага на изпитание достойнството на отделните служители. Дали да се ваксинират е тяхно решение, на което не мога да бъда съдник, но контролът е в моите ръце като ръководител", уточни доц. Радосвет Горнев.

Той бе категоричен, че нНе бива да се жалят пари за справянето с Ковид кризата.

"Това изисква ресурс и то човешки. Важно е ангажирането на студентите в пряката работа в Ковид зоната. Колко и кога да се увеличи броят на леглата е важно, но леглото не е самостоятелен елемент. Към него трябва да има медицинска сестра, санитар, лекар, апаратура. Недостигът на човешки ресурс е водещ", подчерта директорът на болница "Лозенец" пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че в лечебното заведение ще запазят максимално баланса между пациентите с Ковид-19 и останалите, които имат нужда от лечение.

"Никога няма да върнем пациент с онкологично заболяване. В един момент може да се стигне до заповед на министъра да се спре плановият прием, но засега няма такива индикации", заяви доц. Горнев.

Коментари Напиши коментар

14

Хахахах

преди 1 месец

Оставки няма да има, ще има заявления за напускане.

13

Ха!!!!!

преди 1 месец

Вие си правите майтап, надхвърлят ли у нас 50% ваксинирани, ще стане страшно. Те знаят че когото са успели да принудят да се вакса, няма повече да излиза на протести. И тогава ще затегнат обръча още. Целта не е била никога да постигнат групов имунитет, защото такъв с вълшебния им нектар не се постига, а с естествено придобит имунитет. Нито 60% ваксинирани, нито 70% , 80% нито 90% ще ги задоволят, а единствено 100%, влючително пеленачетата. А какво ли задължително вълшебство има във ваксата им

12

Въпрос

преди 1 месец

До 9- А не е ли по-добре тях да изритаме Не в ЕС е проблена, а в назначенията там от Сорос и приятели.