Снимка: БГНЕС, архив

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен, предаде БТА.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат.

Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи професорът в отговор на въпроси на граждани в Националния клуб на БТА.

Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.

Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия.

Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.  Костов.

Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.

Проф. Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, допълни той.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност. Проф. Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.

Той апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той.

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.

 

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 1 месец

До 72 Абе ти си Врачка бе... Ка как да не е вярно. Чел си много.. в Google. Всичко ти е ясно на теб, и само на теб... Капацитет си

72

Анонимен

преди 1 месец

Месец Април 2020 казах(готовите тогава ваксини все още отлежаваха): дупнете ли се веднъж ставате абонат на фарма мафията. Не съм врачка, но изглежда това, което "посветените" казват излиза вярно.

71

Някой

преди 1 месец

Абе, направо си го кажете, всяка пролет и есен!