Кадър: БНТ

Проф. Боян Христофоров е един от водещите учени и специалисти с дългогодишен професионален опит във Франция.

Той е изключителен хирург, бивш директор на гастроентерологията на парижката клиника “Кушен”, а от началото на пандемията е сред специалистите в националния кризисен щаб във Франция.

Още по темата

86% от населението на Франция е ваксинирано, каза проф. Христофоров пред БНТ. Сега ще ваксинират децата, за тях се предпочита ваксината на "Пфайзер".

Има много малко случаи на заразени, а пък още по-малко са смъртните такива. В момента мерките, които действат на територията на страната, са единствено маски на закрито и зелен сертификат или отрицателен тест в ресторанти, учреждения и болници.

Според професора хората спазват стриктно мерките, а ако някой е без маска, другите му напомнят да я сложи. Разбира се, там също има протестиращи и манифестации, но не срещу ваксините, а за правото на избор.

Свободни легла в болниците има, а малкото пациенти в тях са неваксинирани. Няма случаи на ваксинирани, които са хоспитализирани.

"Специално бяхме организирали зали, пълни с COVID, сега вече такова нещо няма. Да кажем в една клиника ще има около 5-6 души, а в реанимация във Франция има 1000 души, но всичките тези хора са неваксинирани", коментира проф. Христофоров.

Той изрази съжаление, че има колеги, които са против ваксинацията.


 

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 1 месец

Я, пак - протестите били не срещу ваксините, а срещу правото на избор! Ми дубре - нека има ваксини, ама да не ме карат насила да си я слагам )))

65

Анонимен

преди 1 месец

Bonjour Monsieur,On a marre des médecins des plateaux a la télé... Vous avez oublié que beaucoup de gens hospitalisés sont non seulement doublement vaccinés mais aussi porteurs du virus. Les Français souhaitent la liberté du choiГосподине,Омръзнало ни е да слушаме телевизионни медици по телевизията. Вие забравихте че много болни понастоящем в болниците са не само с двойна доза ваксинирани но и преносители на вируса.

64

Анонимен

преди 1 месец

Франция - нови случаи за последните 14 дни :61 454 вчера : 6013 ; починали 34 , общо от началото на пандемията :115 061