Снимка: БГНЕС

Рекордните 106 зелени сертификати са изтеглени вчера от Националната здравна информационна система, съобщиха от "Информационно обслужване".

До 15 часа днес са свалени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час

"Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители“, допълниха от Информационно обслужване.

Още по темата
От там допълниха, че разполагат със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които са позволили да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки някои известни забавяния. 

"Източниците зловредния трафик, който се опитва да наруши нормалното функциониране на системата, са заразени компютри и Интернет свързани устройства по целия свят:

Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата”, обясниха още от там.

Коментари Напиши коментар

19

Юри

преди 1 месец

А всичко почна с "затваряме само за 2 седмици" и после "нужни са само още 2 седмици затваряне". И тогава на анти настроените викаха пси хари, конспиратори и пр. Е, година и половина по-късно вече ви трябва сертификат, за да живеете. Не е далеч времето, когато ще ви поискат и чипове, за да се движите "свободно"!

18

Анонимен

преди 1 месец

Досега защо спаха и не си свалиха сертификатите? Имаме 1,4 милиона ваксинирани повечето от май месец досега.

17

Активист на БСП

преди 1 месец

Искаме си Бойко, комунист от класа!