От днес влиза в сила изискването за зелен сертификат за влизане в ресторанти и барове.

При влизането на посетителите в едно от заведеният персоналът им обяснява как да си проверяват здравния документ.  

"Имате възможността просто да проверите сертификата на човека, да ви го покаже в хартиен вид или на телефона си. Нямате право да търсите лични документи на хората и да сравнявате каквото и да било", инструктират те.

След проверката на сертификатите се оказва, че Владимир и Ралица не могат да останат в пицарията, предаде Bulgaria ON AIR.

"Смятам, че всички тези мерки са идиотски. Абсолютно. Категорично", възмущава се Владимир.

"Аз съм на противоположното мнение. Смятам, че ок, няма проблем в това да си носим сертификатите", контрира Ралица.

Още по темата
"Смятам, че проблемите с наличието на персонал с ваксинация ще е проблем. Готвим се за съкращаване с 50% на възможностите и перспективите си, ако намалее и клиентелата ни", опасява се собственикът на заведение Николай Йорданов.

И докато част от заведенията в София бързо се приспособиха към новите правила, в Благоевград излязоха на протест.

"Тук е държавата, тя иска за ден да ваксинираме цялото население, което няма как да стане – внедряват ни на нас едни искания и желания на държавата, които тя трябваше да си свърши отдавна, а не ние това да правим в момента", заяви председателят на Камарата на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград Васил Димитров.

"Това е заповед на министъра на здравеопазването, която аз не мога да коментирам, а мога само да изпълнявам. Разбира се има някои основни неща, които трябва да се спазват", коментира директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов

А в заповедта на здравния министър от Асоциацията на заведенията откриват пропуски. Например за зимните градини.

"Хората, които ще седнат там, трябва ли да са със сертификат, не трябва ли? Ако си вземете храна за вкъщи, ако си поръчате храна и дойдем, а нямате сертификат и има проверка? Да се чудим какво да правим", пита Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

А няколко пъти днес приложението, през което ресторантьорите проверяват сертификатите, блокира.

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 1 месец

То правилния въпрос е как можем да ходим на ресто рант без сертификат. Но явно трудно схващане поантата.

106

Анонимен

преди 1 месец

Тая наредба я предложиха кръчмите още когато уж че протестираха че бяха им намалили работното време до 23 часа а то таман почва купона и да затваряш е тъпо някак си. Е сега е правоъгълно Абе направо си е праволинейно. ..

105

Анонимен

преди 1 месец

Зелени човечета по кръчмите а те от своя страна са за екологично чиста зелена храна. Зелена салата и зелева чорба. Екологично и здравословно било. То си е така но божа работа. ...