Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изрази притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Още по темата

Тя предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19. Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат“ за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври. „Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България“, посочи тя.

„Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на „зелен сертификат“, както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19“, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase