Снимка: БГНЕС

Бизнесът поиска гратисен период за въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса и въвеждането на задължителен „зелен сетрификат“, за да реорганизира дейността си.

Държавата следва да обезщети бизнеса, апелират от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас.

Още по темата

От организацията излизат с пет искания към здравното министерство, които ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

„Имаме изключително кратко време за реакция, което ни коства огромен човешки и финансов ресурс.  На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за „зелен сертификат“, от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от „отсрочка“ при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА.

Отсрочка се налага и поради предвидените в самия „зелен сертификат“ срокове. Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация. „Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса“, допълват от БРА.  

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност. Затова настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички. „Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия“, припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора.

Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, „зеленият сертификат“ ще бъде задължително изискване.  

Третата препоръка на БРА е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си.

Държавата е предвидила месечна помощ за семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите. От днес учениците от 1-ви до 12-ти клас в шест общини в България се обучават „неприсъствено“.     
Четвъртото искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез „зелен сертификат“, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.
„Зелени сертификати“ да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка.

„Аршинът, с който в момента се мери, е двоен“, посочват те. „За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други“. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки.

 

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 месец

Вашите клиенти днес се ваксинираха и утре са пак при вас..........Запади моловете и кръчмите ще се ваксинират...........

39

Анонимен

преди 1 месец

Си к тир бе, като имаше локдаун как пък не се струпвахме пред малките магазинчета, ама поради малкия брой боцнати ви са трън в очете, че ще ви отмъкнат клиентелата

38

Анонимен

преди 1 месец

Схванаха след като искаха сертификати, че ще е малка клиентелата и сега ревнаха всички да се бодат, ми няма, на малките магазинчета от всякакъв род НЯМА да им се наложи да искат сертификат, щото тако ще се орграничи правото на живот на хора които по медецински причини не могат да се бодат