Служителите, които нямат "зелен сертификат", могат да си правят безплатни антигенни тестове преди работа. Те ще се предоставят от здравното министерство на всички лаборатории, като ще има пределна цена на пробовземане. А работодателят ще могат да организират тестването на служителите си, съобщи Bulgaria ON AIR.

Рекордните 160 хиляди документа са били изтеглени вчера, а днес се теглят средно по 15 хиляди на час. Здравните власти съобщиха - сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година. "Зелен сертификат" ще се получава и след първата игла на ваксината и ще важи един месец.

Експертите по инфекциозни болести, епидемиология и имунология подкрепят предложението валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен на една година.

Здравният министър Стойчо Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

Още по темата
"Не е нужно да се преиздават сертификати", подчерта той. След влизане в сила на "зеления сертификат", повечето хора избраха еднодозовата ваксина. А за да не са лишени от избор на препарат, здравните власти ще позволят сертификат да се получава и след първа игла от двудозовите ваксини.

"Този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до времето за поставяне на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първа доза от двудозавата ваксина, този документ може да ви служи да посещавате местата, където се изисква "зелен сертификат", допълни проф. Кацаров.

Здравните власти дават и гратисен период на засегнатите браншове да оптимизират процеса на работа. До понеделник РЗИ ще издава само предписание в случай на нарушение.

"И дотогава няма да се налагат глоби, ако има вече някъде наложени, те ще се отменят, категоричен бе зам.-министърът Александър Златанов.
 

Коментари Напиши коментар

74

Стойчооо,

преди 1 месец

Всяка стотинка "от държавата" е излязла от нашия джоб.

73

Анонимен

преди 1 месец

Делта плюс,пуснат от делта форс.

72

Анонимен

преди 1 месец

Двуликият Кацаров.Какво още трябва да сътвори двуликият Радев,за да пише днесбеге истината. Провалихте се,службаши.