Снимка: БГНЕС

Сертификат за преболедуване може да се извади и с положителен антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Тогава антигенният тест е приравнен към PCR-теста със заповед на предишния министър, обясни здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МС.

Още по темата
Кацаров каза обаче, че единодушното решение на експертите е, че не можем едностранно да удължим срока на сертификата за преболедували, който в момента е 6 месеца с решение на Европейската комисия.

С тези мерки предпазваме и тези, които протестират и искат оставка, защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма, коментира министърът. Според него протестите са предимно политически свързани предвид предстоящите избори, но мерките са взети изцяло експертно. В отговор на въпрос информиран ли е президентът предварително и какво е мнението му, Кацаров подчерта, че сам носи отговорността за вземането на решението.

Здравният министър заяви, че властите са били принудени да предприемат тези мерки, другите са затваряне или да не се прави нищо, но това ще доведе до блокаж на здравната система.

Министърът заяви, че заболеваемостта сега се отразява на болниците след 7-10 дни и подчерта, че ситуацията е изключително сложна.

В следващите дни ще наситим лабораториите с безплатни тестове, но пробовземането няма да е безплатно, уточни още Кацаров.

По думите му мерките, които бяха обявени, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

Според него някои от тях са дори облекчаващи.

Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят. По отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното - това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса, каза министърът. 

Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини от всички видове с изключение на "Астра Зенека", но към нея така или иначе няма интерес.

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Това ще стане след като здравните власти кажат каква е заболеваемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase