Снимка: БГНЕС

Въвеждат зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това е една от мерките, които въвеждат здравните власти във връзка с нарастващия брой на заразените с коронавирус. Те важат в цялата страна и влизат в сила от полунощ в четвъртък, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Училищата в общините със заболеваемост над 750 на 100 000 души ще затварят врати и ще преминават към дистанционно обучение.

При заболеваемост от 500 до 750 до 100 000 души 50% от паралелките ще учат онлайн. Ще има ротация на присъственото обучение, като половината паралелки ще са в клас едната седмица, а другата половина - следващата.

Още по темата
"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Изброените обекти могат да се посещават и с негативен PCR тест,  който важи 72 часа, както и антигенен тест с валидност 48 часа.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Всички ученици от пети до 12 клас трябва да са с маски по време на учебни занятия. Същото изискване ще важи и за педагогическия и непедагогическия персонал.

Присъственото обучение в университетите ще става само с наличието на зелен сертификат. Всяко висше учебно заведение ще решава дали лекциите да са присъствено или онлайн.

Деца под 12-годишна възраст могат да посещават извънкласни дейности при неповече от 5 човека в помещение, защитни маски и проветряване, каза още Кацаров.
Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

"Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза", обясни той.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат от четвъртък, 21 октомври, ще бъдат затворени. А всички лица, които ще осъществяват контрол, също трябва да имат зелен сертификат.

Спортните събития на закрито ще се провеждат без публика, а на открито феновете ще трябва да са със сертификат.

Ако мерките не се спазват, последната мярка е национален локдаун, уточни Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase