Снимка: БГНЕС

Обстановката с коронавируса в страната е напрегната. Такова е положението и в столичната болница "Св. Анна". Въпреки тревожната ситуация, от болничното заведение отговарят, че не връщат пациенти.

Още по темата

"Имаме 160 легла, определени за ковид болни, това прави 33% от леглата на цялата болница. От тези 160 легла 16 са в реанимация. Всичките 160 легла са пълни", съобщи за БГНЕС пиарът на болница " Св. Анна" в София Антон Луков.

По думите му, в петък пациентите са били 173, в събота 168, в неделя - около 176.

"Ситуацията е динамична. Всеки ден част от хората биват изписвани или умират. На тяхно място веднага идват нови хора, добави Луков. Ние сме облагодетелствани от това, че имаме голямо спешно отделение. Ако всичко е пълно, хората изкарват една вечер в спешното на легло, под лекарски контрол, докато се освободи място. Ние сме на предела, но не връщаме хора засега. Ако се увеличи напливът, най-вероятно и ние ще започнем да връщаме хора. Засега чрез резервите успяваме, подчерта Луков. Настаняваме хората в стаи, които са за трима, слагаме там четвърто легло. И по този надвишаваме бройката и от 160 стават 170 пациенти. Въпросът обаче е, че това затруднява от една страна комфорта на пациентите, затруднява лекари и сестри и санитарки, но не връщаме хора", категоричен е Луков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase