Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Коментари Напиши коментар

271

Анонимен

преди 1 месец

До Solar Power Много повече са случаите на тромбоза и миокардит, отколкото съобщават. Замисли се само, че същите източници изобщо не съобщаваха за тези случаи преди седмици, а те се говорят от месеци в антивакс средите. Вече не могат да крият, затова омаловажават. Прочети за Brandon Goodwin - NBA играч, който получи тромба от вакината и NBA са му казали да си мълчи. Показват само тези, които не могат да скрият. А колко други изобщо не са ги изследвали да се открие връзка с ваксината...

270

Solar Power

преди 1 месец

До До 266: Какви миокарди те блъскат !?!?! Пълни глупости има 2-3 сличая на 1 000 000. За сравнение ваксината за детски паралич има отказ 1 на 100 000. Сега да ти кажа ли на 1 000 000 прекарали вируса ковид колко са починали и колко имат странични ефекти включително и миокарди от вируса ?!?! ХИЛЯДИ ! ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ починали и такива с трайни увреждания ! 3 милиарда има ваксинирани вече !

269

До 266

преди 1 месец

Ти не гледаш ли какво става по света?Отворили били всичко.Ок,Отворили,услужливо траловете премълчават обаче,че в повечето страни има протести срещу зеления паспорт,а при младите хора пламна епидемия от миокардити,за която никоя медия не говори и отгоре на това някои ваксиниране не боледуват леко и това мноого добре го знаете,къде са ползите от тази масова ваксините?Да дадем жертва сърцата на младите хора,на децата си?Лъжата и цензурата няма да могат да прикрият това,което става