Снимка: БГНЕС

Новата вълна на коронавируса все повече застигат децата, но здравните власти казват, че училищата ще затварят последни.

"Карантинираните учители са 1.6% от всички, учениците 1.5%. Имаме задържане на едно ниво през последните седмици. В различните общини имаме различна степен на заболяемост.", обясни образователният министър пред Нова тв Николай Денков.

Още по темата

Затова, разговорите със здравните власти, идеята е да е на ниво община, защото там където е ниска заболяемостта, да не се затварят училищата.

"Министерството мисли и за образованието, и за здравето. Истината е, че трябва да намерим баланса между едното и другото. Това, че се увеличава заболяемостта при децата не е само в България.", обясни той и допълни, че в целия свят стои въпроса къде е баланса - максимално отворени училища и минимален риск към деца и учители.

Според него, локалният подход позволява да се вземат мерки, където има проблем и да остане отворено където няма проблем.

Министърът коментира и идеята за задължителна ваксинация при учителите. По думите му не навсякъде има единно решение по този въпрос. В момента 36% от учителите са ваксинирани. Близо 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Денков бе категоричен, че не би поискал задължителна ваксинация за преподавателите.

Той коментира, че е възможен изход да се влиза със "зелен сертификат", но това решение зависи от здравното министерство.

"Вървим към "зелен сертификат" или ограничение към обществените институции.", заяви образователният министър.

Сега задължителни са маските и да се дефинира по-точно кога ще се затварят училищата. За момента няма желание към масовото тестове. Има желание, където има болно дете, да се тества паралелката, допълни той.
 

Коментари Напиши коментар

339

Анонимен

преди 1 месец

Това е не законно, защото ваксината е доброволна. За да стане това те трябва да променят закона а доколкото знам няма действащ пърламет. Защо някои адвокат не каже нещо

338

Анонимен

преди 1 месец

Подкрепям 337. 338 Айде като дойдете в училище и видите как се преподава 7 часа с маска да си говорим и как за моето дете например е противопоказно да седи с маска толкова време заради алергия и как ще обясня после ринита му дали е алергия или тъпия ковид.Ограниченията отново са заради възсрастните хора, така активно ни разделят. Да, аз съм за ДО в момента за да не мъча детето си и себе си да преподавам. Но няма да склоня да се ваксинирам нито да плюя плюмки през два дни или да ми бъркат нам

337

До 337

преди 1 месец

А вие за естествен подпор ли се обявявате и как се отразява на гилдията смъртността на колегите им и изобщо,как се отразява на децата,на родителите им харесва ли ви колко хора умират в България?Много сте активна в агитирането за присъствено обучение без мерки,маски, тестове,затова питам.Значи за кръчмите,подсигуриха тестове,а за децата не отпускат пари за тестове със слюнка,здравето на бъдещото поколение пет пари не струва,така ли?МЗ да спре този геноцид и незабавно заповед за преминаване на ДО!