Снимка: Bulgaria ON AIR

При заразен с COVID ученик ръководствата на училищата трябва да изпълнят 12 стъпки за поставянето на класа в изолация и преминаването към дистанционно обучение.

Започва се с обаждания до всички ученици, родители и учители, за да бъдат информирани за карантинирането на децата.  

"Една паралелка се карантинира като цяло, но пък някои ученици може да не са били на училище в дните, в които е бил болният ученик. Съответно, не може да изпратиш един файл в РЗИ. Трябва да се прегледа ученик по ученик, с школо да се сравни дали е бил на училище", обясни зам.-директорът на 51 СУ Веселин Стефанов.

След това директорът издава заповед за преминаване на класа към онлайн обучение.

"След това се изпраща в РЗИ имейл, в който се прикачат всички имена на родители, на лични лекари с телефоните на контактни лица за карантинирането им. Вedu.mon.bg се отразяват всички ученици, които са болни, контактните ученици и учителите, ако има такива", посочи още Стефанов.

Целият този процес завършва с предписание за карантиниране от Столичната регионална здравна инспекция. Процедура, която вече е извършена от ръководствата на училищата.

"Обстановката налага повечето директори или зам.-директори да отидат до РЗИ да вземат този лист. Има опашки, служителите които работят там, са изключително любезни, но пък процедурата е много тромава и според мен може да се олекоти с изпращането на електронно предписание към училищата през поща за електронно и сигурно връчване", каза Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Тази процедура от 51-во училище вече са я правили 8 пъти. Това им отнема по 4-5 часа. Bulgaria ON AIR отправи запитване до Столичната регионална здравна инспекция.

Отговориха ни, че има издадена нова заповед от днес, чрез която процедурата за карантиниране на класа е съкратена. Така след като директорите изпратят списъка с контактните лица до РЗИ, няма да се налага да ходят за предписание, а директно ще предприемат мерки за преминаване към онлайн обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase