Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

"Тестовете трябва да бъдат извършвани в някоя от сертифицираните за това лаборатории. Те имат свободата и възможността да изнесат пунктове на различни места в градовете - в магазини например. Тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат. Той е този, който наричаме "зелен сертификат" в случая. Не може сам да си направиш тест и да кажеш, че си с отрицателна проба", заяви здравният министър, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

Междувременно снощи отвори първият пункт за тестване за коронавирус пред столично заведение. Срещу 10 лв. всеки, който иска да влезе след 23 часа, може сам да си вземе проба. Резултатът е готов почти веднага.

"Всеки желаещ самостоятелно си прави теста, без да има нуждата от медицинско лице. Тестът се изчаква 10-15 минути докато покаже дали е отрицателен или положителен. Въвежда се в системата от регистратор, който е тук, на място. Той получава по електронен път своя сертификат", обясни управителят на заведение Калин Машкин.
Той сподели, че още в първите часове е имало голям интерес.

Още по темата
"Имаше доста хора, които минаха, като приблизително около 200 само през една точка. Мога да кажа, че нямаше нито един положителен резултат от всички", добави Калин.

Доктор Благовеста Пенчева е с дългогодишен стаж в лаборатория. Обяснява, че за да е обективен резултатът от теста, трябва да се вземе от специалист, защото иначе може да има манипулация.

"Най-важният момент е начинът на взимане на пробата и понеже това е неприятна процедура, едва ли пациентът би могъл да си вземе сам добре пробата. Лично аз не бих могла да си я взема, защото е неприятно. Ако се отворят пунктове, не знам как точно си го представят. Трябва да има помещение, в което да седне човек и да му се вземе пробата. Съседно помещение, за да се изработи тестът. Това не е процес, който може да се случи на улицата", категоричен е медикът.

Здравният министър Стойчо Кацаров, който най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

До края на другата седмица се очакват да се разкрият още 5 пункта за тестване в центъра на София. А от здравното министерство потвърдиха, че вече са поръчани 1 млн. антигенни теста, които ще се ползват, ако се приеме предложението за въвеждане на "зелен сертификат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase