Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Неваксинираните пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

Още по темата

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от ББА.

На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

 

Коментари Напиши коментар

353

Д-р Хаус до #316

преди 3 месеца

Отговарям: Защото медиците много добре знаят,че " ваксърите" вече са чипирани и генно модифицирани индивиди,склонни към автоимунни заболявания,рак и тромбози!!

352

Анонимен

преди 3 месеца

Изродиии,къде го има това?Нали ваксинирането е по желание?Това не е ли принуда?Чак тогава ви чака дървото!

351

Весо

преди 3 месеца

До Анонимен 301 Ти къде в Англия живееш, че нещо статистиката ти не е наред или си се изгубил в превода на новините. Може да информираш BBC да се коригират