Снимка: БГНЕС
"Днес базовото репродуктивно число е 1.261, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Всъщност хората на първа линия би трябвало да усещат засилващия се натиск."
 
Това написа математикът проф.Николай Витанов в социалните мрежи.
 
"Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 18 области са с такова разпространение. И този показател е влошен.
 
Има още две картинки днес. Едната е на заболеваемостта и смъртността, за да сравните как върви тази вълна по сравнение с предишните. Оформи се вече като значителна вълна, пиковите стойности още не са достигнати.
Още по темата
 
Има и картинка за разпределението на заболеваемостта по възрастови групи. Виждате, че вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал.
 
Накрая кратък коментар. Ситуацията не е никаква изненада, за хората, които четат тези анализи. Вчера ви писах, че човешкото тяло е много скъпа система, за да си позволяваме да не си я пазим. Затова, пазете скъпоценната биологична част от вашите същества, спазвайте мерките, който иска може и да се ваксинира. Не слушайте тези, които ви говорят глупости как вирус няма или как вирусчето било безопасно. Не се ловете на тези голи куки, преминете без поражения през тази пандемия, оставете "великите" "герои" да парадират, как вируса не ги засяга. Засяга ги и още как - болниците са пълни с тях.
 
Следват картите за днес.
 
Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 8 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Из Родопите положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.
 
Вижда се как се оформя проблемна зона на области на ниво 4 в западна България. Това нещо се вижда и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Стара Загора полека се приближава към тъмночервената зона.
 
На нашата карта на риска стана каквото се очакваше - и София влезе във виолетовата зона. Това не е добре, следващите две седмици ще са напрегнати. Обстановката може и да изглежда потискаща, но помнете прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. Днес е 13.10.
 
Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация: починали в края на септември 2021 - 20882
 
починали до днес - 21906
 
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
 
починали за октомври 2021 - 1024 (за 12 дни)
 
Починалите досега за октомври 2021 са 2.32 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
 
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.
 
Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа за финал математикът.
 

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 3 месеца

Прав е колкото и да не ни се иска математиката е вярна наука там няма май туй май онуй има формули които показват и ако са правилно решени резултатът е един няма много отговори а само един верен който и да го решава

42

Вьзмутен

преди 3 месеца

Искам да се отрази мнението и на - автомонтьор относно ковид

41

преди 3 месеца

До Анонимен 41Само ти ли не разбра, че ваксинирани хора не са починали! Така се водят тези, които са платили за да получат сертификат, без да ги ваксинират. Това са "най-умните" андрешковци!