Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева в края на месец септември сезира здравния министър и управителя на Здравната каса за проблеми при разкриването на COVID зони, както и при осигуряването на безплатни лекарства за домашно лечение.
 
Ковачева твърди, че специализираните зони за консултация на пациенти с COVID-19 не достигат. Изтъкна и проблема, че за да стигнат до тях, болните трябва да ползват обществен транспорт. 
 
Тя апелира и за гъвкав механизъм на предписване на безплатни лекарства за лечение на инфекцията.
 
"Проблемите, за които хората ни сигнализират, могат да се разделят в две групи. Първата група е свързана с достъпа до тези Ковид зони, тъй като те не могат да бъдат посетени от всички хора поради тяхната липса", заяви Ковачева, пред БНР, цитирана от Bulgaria ON AIR
Още по темата
 
Омбудсманът обърна внимание, че гражданите сигнализират и за проблеми, които са свързани с обявената възможност за издаването на безплатна рецепта за три безплатни лекарства във връзка с по-леки симптоми на Ковид.
 
"COVID центровете трябва да обслужват хора с по-леки симптоми на вируса, така че те да не се трупат при личните лекари и да ги облекчат. Въпросът е, че там, където няма такива зони, изобщо не могат да бъдат издадени такива рецепти. На второ място, личните лекари, които достигат хората, недостигащи до COVID зони, защото няма, нямат право да издават такива рецепти за безплатни лекарства", каза тя.
 
Тя смята още, че липсва гъвкав механизъм, защото трябва да бъде преразгледан списъкът на лекарствените продукти за домашно лечение, както нивото им на заплащане от Здравната каса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase