Снимка: БГНЕС

От утре в София ще има по-строги мерки, тъй като е навлязла в "тъмночервената" зона по заразяване с коронавирус.

"Трябва дисциплина, всеки има глава на раменете, знае се кои са мерките. Всеки знае, че в затворени помещения трябва да бъде с маска и че трябва да има дистанция. Много ме натъжава, защото излиза, че голяма част от нас не разсъждава или има голям анархистичен бунт. След като е нещо казано - има начин, по който може да се протестира, ако не сме съгласни, но след като в редица страница и континенти се видя, че те относително си решиха проблема с Ковид-19, ние не сме го решили и продължаваме да философстваме", заяви вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб в студиото на "Денят ON AIR.

Тя попита дали трябва да има полицаи, за да спазваме правилата.

"Делта вариантът е по-заразен, а това означава, че много повече хора ще се заразят и разболеят. Все още обаче не се забелязват някакви промени в сравнение с уханския вариант. Специалисти казаха, че настоящата вълна ще бъде вълната на неваксинираните и това ние го виждаме. Няма смисъл да го научаваме на собствен гръб. Видяхме, че болниците в САЩ и Западна Европа се напълниха с неваксинирани хора, можехме през лятото да проявим здравия си разум", допълни д-р Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й в България се "къпем" в наличието на ваксини. "Те са осигурени, коридорите също, няма опашки. Мъчно ми е, че конспиративните теории намериха почва в нашето общество. Това го свързвам и със силно заниженото образование. Пропускат се хора, които са неграмотни по биология. Повечето публикации сочат, че заразата се предава от възрастен към децата. Обикновено учителите заразяват учениците", коментира вирусологът.

И припомни, че инфекциозните болести съпътстват човечеството от маймунския ни период.

"Има инфекциозни болести и по животните. Има 3 начина, по които човек може да се справи с тях. Тези начини действат в синхрон. Едното са противоепидемичните мерки. Другият начин е лекарство и третият е ваксината. Тези неща, когато работят заедно, нещата се решават. Най-ефективният начин е имунизацията", подчерта д-р Любомира Николаева-Гломб.

Тя добави, че в България все още няма "Мю" вариант.

"Следим го, той се разпространява по същия начин. Знаем как изглежда, може да го разпознаем. В онези страни, в които той е разпространен, населението е ваксинирано с малко по-различни ваксини от нашите. Той частично успява да избягва антителата", посочи експертът

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase