Снимка: БГНЕС

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че става дума за медикамент, който е на път да премине успешно 3-тата, последна фаза на изпитания, предава "Монитор".

Става дума за препарата Molnupirvir. Доставки на това лекарство страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият е да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те изразиха надежда за декември месец вече да го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните.

Още по темата

За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

Представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов обясни пред "Монитор", че компанията производител на ковид лекарство все още не е приключила и окомплектовала документацията за приключването на третата фаза.

От думите му стана ясно, че до края на годината се очаква да станат готови окончателните данни от трета фаза и след това ЕМА ще го разгледа и оцени. „Трябва да изтече времето на наблюдение да се отчетат резултатите, тоест да завърши клиничното изпитване на този продукт”, обясни още представителят ни в ЕМА. От думите му стана ясно, че до края на годината въпросното лекарство може да премине и третата фаза. "Възлагат се големи надежди за този препарат", каза проф. Гетов. Той обясни, че към момента не може да се каже нещо по-конкретно за медикамента, освен че е противовирусен препарат и е за перорално приложение - три дни по две таблетки.

Представителят ни в ЕМА обясни още, че вероятно схемата за снабдяване с лекарството ще бъде както тази с ваксините срещу коронавирусната инфекция – по обща европейска процедура. "В момента, в който едно лекарство има потенциал и бъдеще и е перспективно за терапия на COVID-19, страните започват да си договарят условия и количества за доставки, за да са сигурни, че когато се получи разрешение, те ще бъдат достатъчни и осигурени. Това е предварителна реакция и е като резервиране на количествата", коментира проф. Гетов усилията на страните вече да договарят количества от въпросното лекарство, което е дълго чакано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase