Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тревожна е обстановката в страната заради нарастващия брой на новозаразени и починали с коронавирус. Ситуацията във Варна не е по-различна.

Още по темата

"Залети сме от COVID-19 и от пациенти с вирусни оплаквания. От епидемиологична гледна точка е кошмар в големите поликлиники. Все още нямаме блокаж в болниците". Това сподели пред БНР общопрактикуващият лекар във Варна д-р Николай Христов. Той стана известен след като ваксинира децата си за да даде пример на обществото.

"Хората буквално са един върху друг", обясни той и допълни, че лекарите работят. Според него в момента се приемат само пациентите с тежко протичане на болестта.

По думите му населението реагира парадоксално и на тестовете, и на ваксините и "един ден всичко това ще бъде в учебниците по психиатрия". По думите му, родители не позволяват да се тестват децата им.

Той изрази възмущението си, че някои страни в Европа вече са обявили край на пандемията и се връщат към нормалния си начин на живот, а в България продължаваме да броим вълни, болниците да са пълни и да регистрираме високи нива на смъртност.

"Ваксините са единственото решение на проблема към момента", подчерта д-р Христов в предаването "Нещо повече".

Той смята, че зеленият сертификат е начин, по който населението да може да бъде мотивирано да се ваксинира. Според него, 30% са регистрираните учители, а 70% от лекарското съсловие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase