Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни. Това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината, съобщи в социалната мрежа Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата

232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина.

Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа - с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия, пише още Фандъкова.

Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от Covid отделенията с повече от 2 месеца. Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал.

Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с Covid-19, от които 214 са на интензивно лечение.
София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително, посочва още Йорданка Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase