Снимка: БГНЕС

"Хора, ваксинирайте се!" Това призова професор Тодор Кантарджиев от ефира на NOVA и коментира последните изключително тревожните данни за разпространението на коронавирус в България.

"В момента процентът на хората, които умират от коронавирус в четвъртата вълна е по-висок от този при третата - категоричен е професорът, който е бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега е консултант на столичната община. - Това показват данните. За съжаление у нас сега повече се говори с лозунги, отколкото с факти. Убеждават ни, че всичко е под контрол... А вчера са ваксинирани само 7000 човека.  Трябваше да се ваксинират по 40 000 - 50 000 души на ден. "

Според професор Кантарджиев лятото е било най-доброто време за масова имунизация, но този период е бил пропилян. Той със съжаление констатира, че обществото ни е силно разделено на хора, които вярват в науката, и такива, които продължават да твърдят, че се не се умира от коронавирус, а с коронавирус.

Кантарджиев напомни, че мерките, които са вземани в България, преди на власт да дойдат служебните правителства, винаги са били навременни, без да се изпада в крайности. "Нека си сложим ръка на сърцето и признаем, че в България не се е налагало да пращаме есемес, за да излезем навън и да си купим хляб, както беше в други държави - припомни Кантарджиев. - Всичко, което правихме, беше с цел да дочакаме идването на ваксините. За съжаление, процентът на ваксинираните в България е изключително нисък".

Професор Кантарджиев прогнозира, че до края на годината може да има хапче срещу коронавирус, но то ще бъде с висока цена.

В края на пролетта на 2022 г.  Западна Европа и САЩ ще са се преборили с пандемията. "За България, обаче не знам", каза професор Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase