Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Математикът Професор Николай Витанов прогнозира, че се оформя вторичен пик на вълната и висока смъртност.

„За смъртността - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември - 20882
починали до днес - 21505
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 623 (за 7 дни)
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави“, пише той в социалната мрежа Facebook.

По неговите разчети броят на областите на ниво 4 расте полека.

Още по темата

„Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград“, пише Витанов.

Според него Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.

„Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в Западна България. Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето - там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от западна България) и проблемите се пренесоха в западна България.С две думи - хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка“, посочва математикът.

„На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив. Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области - голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространениетона заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват)“, отбелязва той.

Според него натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase