Лечебните заведения у нас работят на пълен капацитет и започват да изпитват затруднения заради нарастващия брой приети в болница с COVID-19.
 
В УМБАЛ "Медика" в Русе разполагат с общо 87 COVIFD легла, а реанимацията вече е запълнена на 100%. COVID отделението с по-леките случаи e запълнено на 80%.
 
"Има непрекъснато прием, и то доста интензивен в последната седмица. Изписването не става толкова бързо, тъй като по-бавно се възстановяват. Доста по-критична е в момента ситуацията спрямо предходната вълна", коментира пред Bulgaria ON AIR специализантът по кардиология д-р Маринела Томова.
 
Болницата в Силистра също работи на максималния си капацитет. Тъй като в града няма COVID сектор пациентите, които са с по-леки симптоми, се консултират основно по телефона.
 
"Те изпускат важния момент, когато може да се помогне с лекарства. Първите фази са много важни. Те идват влошени и оттам нататък това води до много проблеми, които са свързани със скъпо лечение", обясни директорът на МБАЛ - Силистра д-р Васил Славов.
 
"Аз им предложих да дойдат при нас – всички от доболничната помощ. Ще им дадем последните протоколи. Много добре се вижда какъв е правилният терапевтичен подход, а именно да се наблегне на противовирусните лекарства", посочи медикът.
 
За разкриване на COVID зона в Силистренско се работи от септември, но още няма взето решение заради недостатъчния капацитет, с който разполагат лечебните заведения.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase