Снимка: Pixabay
"Лекарството на „Мерк“ срещу Covid-19 ще бъде първата възможност за тепария, насочена към най-сивата група пациенти - тези, които се лекуват в домашни условия".
 
Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.
 
"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и агенцията (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.) хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата."
 
"Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността", поясни Момеков.
 
"Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП."
 
"Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо", уточни проф. Георги Момеков.
 
"Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент - над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност", отбеляза той.
 
"Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив."
 
Проф. Момеков си обяснява провала на ваксинационната кампания у нас с това, че "не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни".
 
"Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия ковид."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase