Снимка: БГНЕС

Столичното 51-во училище „Елисавета Багряна“ започна тестване на ученици по щадящ метод. Цял клас вечее изследван със слюнчени тестове. При тях не се налага бъркане в носа или гърлото на децата.

„Нашият начин е превенцията. Идеята е да го правим всяка седмица за всички учители и за отделни паралелки, в зависимост дали в тях има някой, който е карантиниран. Най-хубаво би било да се прави всяка седмица на всички ученици, но това е много скъпо. Тестът се прави лесно, много бързо”, директорът Асен Александров, цитиран от Нова тв.

Още по темата
Учители споделят, че по този начин се чувства много по-спокойни на работното си място. Когато тестът излезе положителен, се прави повторно тестване с по-инвазивен тест. Ако и той е положителен, лицето се изпраща в институция.

Два пъти е нараснал броя на карантинираните учители от началото на учебната година. 4 пъти повече са карантинираните деца.

Над 500 паралелки в страната са поставени под карантина. А в Габрово, които са в тъмночервена зона, вече са на ротационен принцип.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase