Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Явно лечебните заведения са намерили най-добрата формула за справяне с COVID ситуацията - болниците са готови да реагират и на увеличаващия се брой на новозаразени и да откриват достатъчно болнични легла, на които да бъдат настанявани болните. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Специалистът по медицинско право подчерта и един обезпокоителен факт, който рядко намира място в темите на централните емисии новини. Цената на тока се оказва огромен проблем за болниците. 

По думите й клиничната пътека за лечение на Covid-19 не покрива разходите, които са нужни за тежко болните пациенти. На фона на това цените на електроенергията скачат, както и цените на всички доставчици също са вдигнати.

Адв. Димитрова заяви, че този проблем в момента се комуникира с Министерство на здравеопазването и НЗОК, но това се случва в момент, в който всички останали сектори също се опитват да комуникират с официалните институции.

“Ние не можем да си позволим болниците да изпаднат във фалит”, категорична е тя.

Гостът посочи, че в момента се навлиза в период на преговори за новите цени на клиничните пътеки. Тези цени са фиксирани за цялата година и не могат да бъдат променяни преди официалната дата за това.

"Ние ще искаме да се проведат сериозни разговори, защото покачване на заплащането на клинична пътека с 10% няма да донесе нужната компенсация.", допълни още гостът.

Адв. Димитрова заяви, че е изключително важно да има комуникация между лечебните заведения и институциите. Тя акцентира на факта, че въпреки усилията на лекарите и болниците на определени места капацитетът от болнични легла е запълнен.

“Не трябва да забравяме, че през последните две години много хора не лекуваха хроничните си заболявания. Към момента те вече не желаят да неглижират основните си заболявания за сметка на един вирус, който остана сред нас много по-дълго време от очакваното.”, допълни тя.

"Вижда се, че над 90% от новозаразените са неваксинирани и непреболедували вируса. Това говори за една упоритост на нашето население да не приеме необходимостта от ваксините, която граничи с глупостта.”

Гостът заяви, че е неприемливо да сме на последно място в ЕС по ниво на ваксинирани. Тя посочи, че в западните държави гражданите се редят на опашки и се записват в списъци за ваксиниране, а в България ваксините ги даряваме.

“Ако тази четвърта вълна не е достатъчно доказателство за скептиците, то не знам българина с какво би могъл да бъде убеден."

Адв. Димитрова многократно изтъкна, че има възможност хората да се ваксинират почти навсякъде и то незабавно. Тя потвърди, че най-вероятно за следващия един месец ще има пренасочване на болнични легла от конвенционални случаи към тежко боледуващи от Covid. Въпреки това на този етап няма индикации, че болниците няма да могат да реагират на ситуацията и ще има недостиг на легла.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase