Снимка: БГНЕС
Използването на бустерни дози от ваксините срещу коронавирус ще изостри неравенствата в достъпа до тях по целия свят. Това съобщиха представители на Световната здравна организация /СЗО/. 
 
В изявлението се изтъква още, че в настоящата пандемия световната общност трябва да се съсредоточи върху увеличаване на прилагането на първа доза.
 
"При сегашните ограничения на предлагането широкото използване на бустерни дози рискува да задълбочи неравенствата в достъпа до ваксини", се казва в съобщение за подсилващите дози срещу Covid.
 
"Вниманието продължава да бъде насочено към спешно увеличаване на обхвата на ваксинациите с поне първа доза", казват от СЗО и подчертаха, че "националните програми за повишаване на дозата трябва да вземат подчертават безопасността и ефикасността на препаратите".
 
Приоритет трябва да е "първичната ваксинация" пред "бустерната ваксинация".
 
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус няколко пъти вече призовава световната общност да осигури равен достъп до ваксините в света. На 29 септември той каза, че "повече от 75% от ваксините са отишли ​​в страни с високи доходи и страни с по-висок среден доход". 
 
Към 4 октомври в СЗО са регистрирани 234 809 103 случая на коронавирусна инфекция в света от началото на пандемията, а 4 800 375 души са починали. По света са направени общо 6 188 903 420 ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase