Снимка: Pixabay
"Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на ТОРС, но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове. Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар", обяснява имунологът-алерголог Владимир Болибок, предаде БГНЕС.
 
"Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме", каза Болибок. Пациентите все по-рядко се оплакват от нарушено обоняние заради новите щамове на COVID-19. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.
 
"Няма определени симптоми, които са били например при" алфа "щама (така наречения британски щам на коронавирус - бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом - загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано ", казва още Болибок.
 
"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най -опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му", обясни Владимир Болибок.
 
Лекарят добавя още, че ако човек се намира в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Сега хипохондриците си мерят вдишванията на минута... До коментар #20 - ако дишаш по-често (това означава задушаваш се), имаш време - няма да умреш докато дойде линейката. Инфекцията не се развива толкова бързо. Просто белите ти дробове не са на пълния си капацитет и трябва по-често да дишаш да осигуряваш кислород. (Тези, които изкачват Еверест казват, че е като да тичаш и да дишаш през сламка.) Трябва и да започне лечение на пневмонията де.

20

Анонимен

преди 1 месец

"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава." Аз ако стигна дотам че да почна вече да се задушавам, и да се обадят на 112 няма да ми помогне много - докато дойде линейката сигурно вече ще съм умрял!

19

някой

преди 1 месец

"Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме", каза Болибок." Лечение на какво??? На обонянието ли??? Не съм чувал за такова лечение да има. Две мои колежки, пенсионерки, загубиха обоняние още миналата година при първата "вълна". И какво? Направиха си PCR тестове, излязоха положителни, самокарантинираха се, и нищо друго им нямаше!