Снимка: Pixabay
"Симптомите на инфекция с нови щамове коронавирус могат лесно да бъдат объркани с признаци на ТОРС, но се различават по факта, че честотата на дишане може да покаже явен проблем с белите дробове. Колко вдишвания в минута са причина да се обадите на лекар", обяснява имунологът-алерголог Владимир Болибок, предаде БГНЕС.
 
"Загубата на миризма отдавна се смята за най-честия симптом на COVID-19. Когато той се появи, хората веднага отиват на лекар и започват лечението навреме", каза Болибок. Пациентите все по-рядко се оплакват от нарушено обоняние заради новите щамове на COVID-19. Други признаци на COVID-19, като кашлица и треска, се различават малко от симптомите на обикновена ТОРС.
 
"Няма определени симптоми, които са били например при" алфа "щама (така наречения британски щам на коронавирус - бел. ред.). Преди година имахме изразен симптом - загуба на обоняние, но сега е по -рядко срещано ", казва още Болибок.
 
"Най -важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е ако човек започне да се задушава. Ако се появи задух, това е най -опасният симптом. Просто трябва да запомните, че ако човек няма проблеми, честотата му на дишане не трябва да надвишава 20 вдишвания. Ако човек седи спокойно, но диша по-често, това означава, че нещо не е наред с дробовете му", обясни Владимир Болибок.
 
Лекарят добавя още, че ако човек се намира в покой и дишането му е повече от 20 вдишвания в минута, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase