Снимка: Pixabay

Нови 362 случая на „Делта“ варианта на коронавируса са установили експертите в Националния център по заразни и паразитни болести. Това са 100% от анализираните проби, изпратени от 51 лечебни заведения в страната.

Те са взети в периода 18 август – 16 септември.

Още по темата
„От август 2021 г. Делта вариантът е разделен на класически (B.1.617.2) и подварианти означени с AY и пореден номер. Според системата за означения на PANGO Lineage, към 01 октомври подвариантите са 38, съответно от AY.1 до AY.38. https://cov-lineages.org/index.html.Класификацията на подвариантите на Делта се използва за епидемиологично наблюдение на пандемията и за сега, няма данни подвариантите да имат връзка с биологичните характеристики на вируса, като: трансмисивност, клинично протичане или неутрализация от антитела.

Окончателният анализ за дефиниране на вирусните варианти е извършен с помощта на програма Nextclade v1.7.0. и Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v3.1.14”, обясниха от НЦЗПБ.

Най-много са положителните проби за „Делта“ варианта в София – 21. Следват Пловдив с 16, Бургас с 15, и Благоевград с 11.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

До Ха - Докато на Българина не му отива цялата заплата за ток и тец, няма да мирясат !

20

Ха

преди 1 година

Пука ми за настинката ей ! Повече ме интересува с колко ще се вдигне тока до края на годината ! 30, 40 , 100% ???

19

ПроСоТо

преди 1 година

интересантно!..Щом САМО "делтата" сега върлува,възниква въпроса:-А къде и как изчезна предишния "щам"?!.."Делтата го изяде"?...Възниква и друг въпрос:..-НЕ СА ЛИ ВАКСИНИТЕ причина за толкова бързото и упорито мутиране на вируса?..Да не забравяме,че той е "живо същество" и си има своите си начини за приспособяване..Май шантавото втълпяване че "ваксата" е ПАНАЦЕЯТА ,свързана с грипа,ще се оттече в кан. съвсем скоро..