Снимка: БГНЕС
"Още една област светва в тъмночервено на COVID картата. Това е Перник". Тази прогноза написа математикът проф. Николай Витанов в социалните мрежи. 
 
Това показва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост на 100 000 човека за три дни напред, съгласно граничните нива определени от Министерството на здравеопазването.
 
"Виждаме, че Видин и Монтана са се върнали на ниво 3. Но това е формално, защото тези карти се правят по регистрираните случаи, а в събота и неделя, тези случаи са по-малко. Реално погледнато, Видин и Монтана са си на ниво 4", пише Витанов.
 
Областите с дифузно разпространение на заразата според официалните данни вече са 12, а не 21.
Още по темата
 
"Това е според официалните данни. Ако трябва да се сравнява с нещо, то е с броя области с дифузно разпространение преди седмица - тогава бяха 9. Значи, реално имаме влошаване на обстановката. И така и тази седмица няма да е лека. Писах вече, че тя ще бъде решававаща за това накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист. Отдавна предсказаният ви вторичен пик се заформя", обяснява още математикът. 
 
Според него обстановката в София-град и в Пловдив бавно се влошава, а в Кърджали - бавно се подобрява.
 
"На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи обстановката засега, но едва ли ще я крепи още дълго“, казва още той. Математикът е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.053, което означава, че обхватът на заразата се очаква да продължи да се разширява, но бавно. Здравната система се натоварва постепенно и засега се справя", пише още той.
 
"Казах само, че не смея да пиша за смъртността през октомври. Писах още, че ако Кацаров допусне 10 000 нови случая на ден, трябва да си прави харакири. Дебело намекнах, че харакири няма да гледаме. Тотален локдаун на 15-ти октомври няма да има", казва още математикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase