Снимка: БГНЕС

Починалите от COVID-19 по света са прехвърлили 5 милиона души, показва статистика на Ройтерс. Делта вариантът на вируса води до нарастване на смъртните случаи при неваксинирани заразени, допълва агенцията.
Почти над година беше нужно, за да се премине прагът от 2,5 милиона жертви на коронавируса. Но следващите 2,5 милиона жертви бяха отбелязани за 236 дни. Най-много са смъртните случаи в САЩ, Русия, Бразилия, Мексико и Индия, предава БТА.

Средно по 8000 смъртни случая от COVID-19 на ден е имало през последната седмица, което означава пет смъртни случая на минута.

700 258 са жертвите на коронавируса в САЩ от началото на пандемията, предадоха световните агенции, като се позова на данни на референтния по темата университет "Джонс Хопкинс".

Тази мрачна статистика показва, че всеки ден стотици американски продължават да умират от COVID-19 въпреки ваксинационната кампания. Експерти обаче предупреждават, че неваксинираните си остават все така уязвими пред болестта.

Още по темата

Над 64 процента от населението на САЩ е получило най-малко една доза от трите разрешени ваксини. Носенето на маска и ваксинацията продължават да разделят американците. Някои републикански губернатори, като например тези на Флорида и на Тексас, поискаха да въведат забрани за задължителното носене на маски в техните щати. На обратния полюс Калифорния, ръководена от демократ, обяви вчера, че ще направи задължителна за учениците ваксинация срещу коронавируса.

43 615 149 случая на зараза с коронавируса бяха регистрирани в САЩ от началото на пандемията досега.

В същото време губернаторът на американския щат Калифорния обяви днес, че всички ученици, които са годни за ваксинация срещу коронавируса, ще трябва да се ваксинират, за да присъстват на учебните занятия, независимо дали учат в държавни или частни училища, предадоха световните агенции.

Това решение е безпрецедентно в САЩ и касае милиони ученици в Калифорния - най-населения щат в страната. То ще влезе в сила идната година, след като федералните здравни власти валидират напълно ваксинацията. На този етап е разрешена само спешна ваксинация за децата от групата 12-15 години. За всички над 16 години иначе ваксинацията е вече напълно разрешена.

"Ще започнем да прилагаме на практика това изискване за идния семестър, било то от 1 януари, било то от 1 юли", заяви губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. "Нашите училища изискват вече ваксини за заушки, дребна шарка и други заболявания. Защо? Защото ваксините действат", допълни Гавин Нюсъм и добави, че ваксината срещу Ковид-19 ще бъде добавена в списъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase