Снимка: БГНЕС

Може ли удължаването на срока на ваксините срещу COVID-19 да откаже още повече хора да се имунизират?

"За първи път в практиката си ставам свидетел на такова нещо – да се удължи срок на годност на ваксините. По тази логика при деца, ако изтича срок на годност на ваксините, защо не се удължава срокът и да се прилагат безопасно? Аз лично тези флакони няма да ги приложа на своите пациенти, дори да ми се молят" категорично заяви пред БНР общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов.

Той обясни, че като лекар прилагането на подобни препарати го притеснява с оглед на бъдещи нежелани реакции.

Още по темата

От РЗИ – София са обяснили на общопрактикуващия лекар, че чакат инструкции от Министерството на здравеопазването за евентуално удължаване на срока на годност за 3 месеца.

"Мен това лично като лекар ме притеснява. Хората, които бяха планирани за втора игла, ги върнах, защото чакам официално становище.

Медикът е отправил официално питане до компанията производител – "Пфайзер" и очаква отговор, като уточни, че би го считал за по-меродавен от разпореждане официалните институции, "защото в крайна сметка става дума за лекарство".

Д-р Мирослав Спасов коментира и т.нар. фалшиви сертификати: "Имаме ли такива данни регистрирани? Хванат ли е фалшив сертификат? Доказано ли е че лекар и пациент са участвали в такава схема? Докато няма официална информация, докато няма реакция от властите, всичко останало остава в сферата на приказките и догадките. От началото на пандемията какви ли не чухме."

"Във ваксинационните пунктове се минава към една масовка и не се отделя внимание на детайла, а се отмята имунизацията и това крие рискове", посочи още Спасов по повод опасенията на хората от странични реакции от ваксините.

"Българският гражданин няма доверие на официалната медицина, няма доверие на лекарите", смята той.

Процентът на обхват на имунизацията срещу COVID при пациентите си над 12-години д-р Спасов определи като "изключително малък". "Не повече от 12 са. Имам имунизирани и няколко бременни – 6-7, при тях всичко е наред."

Според педиатъра, не децата са виновните при разпространение на COVID-19 ,а възрастните, които не спазват противоепидемичните мерки и не желаят да се имунизират.

В неговата практика няма деца, които да са постъпили в болница с диагноза коронавирус. Има две карантинирани деца, „които го карат леко. Нежеланието на родителите на децата на бъде провеждан PCR тест е основен проблем на лечението в детска възраст, отбеляза педиатърът.

Д-р Спасов допълни, че е важно при лечение да не се иска съвет от комшията или някой вече преболедувал, както и да не се посяга така лесно към антибиотиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase