Снимка: Bulgaria ON AIR

Нараства броя на новозаразените у нас, но по-сериозни ограничителни мерки срещу COVID-19 не се предвиждат. Здравните власти обясниха, че затягане може да има, ако случаите надвишат 500 на 100 000 души население. В момента средната заболеваемост е 330 случая на 100 хиляди души население, предава Bulgaria ON AIR.

"Засега здравната система се справя добре, няма хаос, няма паника, добре организирано е настаняването и лечението на болните. Смъртността се увеличава, да, но е далеч от показателите през октомври, ноември и март. Противоепидемичен взрив на дадено място може да изпрати една област от тъмна в тъмночервена зона и обратно. Затова гледаме картината в цялата страна", обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Въвеждането на по-строги мерки по области обаче е възможно при определени условия.

"Може да стане само в тези области, в които заболеваемостта е над 2-2,5 пъти по-голяма от средната за страната", уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Според математици след ръста преди две седмици, сега се намираме в плато. "И може би така ще продължи по-дълго време. Евентуално в края на октомври ще имаме малко по-висок пик. Но не е така изразено както при предишните две вълни", коментира математикът проф. Марусия Божкова.

"Очевидно октомври месец ще достигнем максималните стойности и ние и балканските страни, след което се надявам да започне спад", добави доц. Кунчев.

Вече има сигнали до здравното министерство за фалшиви сертификати за ваксинация.

"Ние няма как да разследваме. Знаете, че там има две заинтересовани страни – този който поставя и този, на който се поставя. Всички сигнали, които сме получили сме предали на прокуратурата. Те не са толкова много", заяви министър Кацаров.

"То е ясно, че ако изследваме антитела и нямате никакви, можем да си направим извода, че има някакъв проблем. Само, че за съжаление в около 1 промил от хората, 1 на 1000 изобщо не реагират на антигенно дразнене и след ваксина няма да направят антитела, няма да сработи имунитета", допълни доц. Кунчев.

Над 8 процента от новопостъпилите в болници и 10 на 100 от починалите за денонощие са били имунизирани срещу Ковид-19. Здравните власти ще анализират и причините за това.

"Зависи дали са с пълна имунизация, дали частична, колко време след имунизацията настъпва заболяването, защото то е ясно, че ако е скоро след имунизацията няма все още изграден имунен отговор. Но в по-голяма част 90% това са хора в напреднала възраст и хора с много придружаващи заболявания", уточни доц. Кунчев.

И беше категоричен, че не може да се говори за ваксинален пробив, тъй като от май до септември процентът на починалите имунизирани е 0,7%. Което означава, че ваксините вършат своята работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase